Kosta Glasbruk - Glasriket

Folkkära glaskonstnärer som Ulrika Hydman-Vallien, Bertil Vallien och Kjell Engman har gjort Kosta till något som många har en relation till. Glasbruket är Sveriges äldsta verksamma glasbruk, här har ugnarna varit igång sedan 1742. Sedan dess har glasblåsarna bemästrat den flytande glasmassan och förfinat hantverket från generation till generation.

Som besökare kan du bevittna det skådespel som det manuella arbetet i hyttan utgör. Risken är dock att du fastnar här länge, det är en fascinerande syn. Du kan även ta chansen att prova på själv.

Tvärs över gården ligger utställningshallen Kosta Art Gallery, ritade av en annan av Glasrikets stora – arkitekten Bruno Mathsson. Här ser du samtida konstglas av Kosta Bodas konstnärer. På området hittar du även Kosta Outlet som på 20 000 kvadratmeter shoppingyta erbjuder märkeskläder, skor, böcker, sportartiklar, heminredning mm. Bor gör du på spektakulära Kosta Boda Art Hotel med sin omtyckta spaavdelning och högklassiga restauranger.

I närheten av glasbruket finner du Kosta Bad och Camping och lite längre bort finns Kosta Lodge med safaripark, stugor, restaurang och vildmarksupplevelser.

Glasbruket har öppet för besök veckans alla dagar. Vardagar har du också möjlighet att följa på visning tillsammans med en guide. Biljetter bokas hos Kosta Art Gallery.