Utvandrarna - Glasriket

Glasriket – en del av Vilhelm Mobergs födelsebygd. Vill du uppleva historiska platser som nämns i romanerna om Utvandrarna så är det här du hittar dem. Mitt i Småland med sina röda stugor, stenmurar och gärdsgårdar, den verkliga scenen bakom berättelserna. Här finns Korpamoen, Ljuder, Kristinas Duvemåla, Åkerby, Klasatorpet bland annat. Upplev Utvandrarna på riktigt.

Åren 1846–1930 emigrerade närmare 250 000 smålänningar till Amerika och under en rundtur i trakterna kring Emmaboda, Lessebo och Tingsryd kommer du att känna igen många platser från böckerna och filmerna. Här finns även platser med berättelser från Vilhelm Mobergs barndom. Det var här han föddes och gick i skolan. Det var här han hade sina första arbeten, innan han blev en världskänd författare. Miljön, naturen och människorna från hans barndom har präglat flera av hans kända romaner och det finns många platser att besöka för att ta del av hans liv.

Det finns många sätt att uppleva den historiska bygden. Till fots eller cykel på Utvandrarleden eller med bil utefter KulTuren. Oavsett färdmedel får du en tur med mycket historia från berättelserna om Utvandrarna och Vilhelm Moberg.

Cykla eller vandra utvandrarleden

Upplev Vilhelm Mobergs hembygd. Leden tar dig till platser som inspirerade till den världskända romanen. Här hittar du även platser som omnämns i böckerna och gjort den småländska landsbygden känd för så många.