Hyttsill - Glasriket

Dagens hyttsill bygger vidare på traditionen att vid dagens slut samlas vid ugnarna för att värma sig och äta. Både de som arbetade på glasbruket och förbipasserande luffare tog tillfället i akt att äta och underhålla varandra med skrönor och musik.

Idag är hyttsillen ett älskat inslag på glasbruksrundorna och något som inte bör missas om man vill uppleva Glasriket på riktigt. Menyn är i princip oförändrad sedan ”gamla dar” och då liksom nu bjuds det på bastant och småländsk mat: salt sill, knaperstekt fläsk, isterband och bakad potatis. Självklart avslutas måltiden med ostkaka.

Precis som förr i tiden är underhållningen ett viktigt inslag på hyttsillen, och utöver musik bjuds det på glasshower framför ugnarna.

Idag kan du äta hyttsill i Kosta, Målerås och i Bergdalahyttan för förbokade sällskap. I Bergdala arrangeras Hyttsillen i samarbete med Hönsalottas Luffarmuseum). Sommartid kan du boka detta vid ett antal förutbestämda datum. Besök respektive aktörs hemsida för mer information och bokning.