Barnens Glasrike - Glasriket

Prova på glasblåsning

På glasbruken i Målerås och Kosta liksom på Orranäs glasbruk i Orrefors, kan barnen få leva ut sin kreativitet i hyttan. Vana glasblåsare hjälper dem att skapa sina egna konstverk. På The Glass Factory i Boda har barnen en egen avdelning, där de kan klä ut sig till luffare och leka glasblåsare i en minihytta. Det går också att gravera och måla sitt eget glas.

Möt Glasrikets djur

Den småländska naturen bjuder in till mängder av äventyr. För den aktiva familjen väntar älgsafari och lekar. Paddling, cykling och vandring anpassas lätt till barnens villkor med lite kortare turer och täta fikapauser. I Svartbäcksmåla finns en naturlekplats för barn med utmanande hinderbanor och klätterställningar. Här finns också sex mountainbikeleder med olika svårighet och kupering, plus en teknikbana.

Älgar finns det gott om i skogen, men för att säkra upp kan det vara bra att ta ett besök i en älgpark. Skogens konung hittar du garanterat i Glasrikets Älgpark i Nybro och i Grönåsens Älg- och lantdjurspark i Kosta. I Kosta Safaripark möter du även visenter, hjortar, mufflonfår och vildsvin.

På Rugstorps Lantgård åker barnen på Bonnasafari på gården, en guidad tur med traktor och vagn. Här träffar ni kor, hästar, får, hundar och katter. Sedan väntar hopplekar i höborgen och i den stora sandhögen är det fritt fram att skapa nya världar.

Fartfyllt

Söker du något mer utmanande finns fartfyllda upplevelser. På ett 290 meter högt berg i skogen ligger Little Rock Lake. Härifrån utgår tre olika Zipline-banor där den längsta linan är 427 meter och där det går att komma upp i 80 km/h – det svischar på bra!

Gocartbanan Raceland i Hagaslätt utanför Lessebo är en rolig och fartfylld upplevelse för alla från 10 år och 140 cm. Låt adrenalinet flöda i tävling mot familjen eller vännerna.

Trollspaning

Längs den två kilometer långa Trollstigen i Målerås kan ni gå på trollspaning. Här och var tittar konstnären Mats Jonassons troll fram – hur många hittar ni? Mot slutet av Trollstigen kan en paus för saft och bullar vid badplatsen sitta fint.

Sjöfyllt

Glasriket är fullt av härliga insjöar som bjuder in till aktiviteter. Kosta Rentalcenter och Ödevata fiskecamp är två exempel som erbjuder naturupplevelser året om för barnfamiljer. Prova att dra upp en fisk eller två, hyr båt eller kanot! Bassängbad både inne och ute finns på flera ställen.

Barnens Glasrike