Orrefors museum - Glasrikets skatter - Glasriket

I Orrefors Museum förvaras och visas den unika historiska glasskatten från Orrefors glasbruk samlat på ett ställe. Allt från dåtid till nutid finns representerat i samlingen som visas upp i utställningshallen. Glasbruket i Orrefors grundades redan 1898 och har sedan dess varit starkt förknippade med vackra kristallglas, kvalitet och stor hantverksskicklighet.

Vårt syfte är att behålla samlingen med tillhörande arkiv intakt, att fortsatt kunna visa och tillgängliggöra Orrefors historiska konstglas och att sprida kunskap, både nationellt och internationellt, om detta unika kulturarv. Varje år arrangerar Glasrikets Skatter utställningar och evenemang i Orrefors Museum.

I sina glansdagar hade Orrefors årligen närmare 600 000 besökare och tillhörde en av Sveriges främsta turistdestinationer. När glastillverkningen lades ner sjönk besöksantalet dramatiskt och luften gick ur samhället. Orrefors Museum och konstglaset är dock fortfarande ett av Sveriges starkaste varumärken och samlingen tillhör ett både nationellt och internationellt kulturarv som måste bevaras till framtiden.