Cykla längre - Glasriket

Upptäcktsfärden i Norra Glasriket

En tvådagarstur som tar dig genom slingrande vägar och spännande besöksmål. Vacker natur och lite kuperat.

Vill du cykla Turen med boende och mat inkluderat så startar du vid Vidinge Gård, en övernattning hos Sweden Zipline för att därefter avslutas med en övernattning hos Vidinge Gård. Frukost, lunchpaket och middag ingår. Vill du cykla turen på egen hand så går det fint att boka tältplats hos ovan aktörer eller välja valfri tältplats i samklang Allemansrätten.

I Naturkartan för Glasriket finns en utförligare beskrivning av Turen och vilka besöksmål du kan stanna till vid.

Till Naturkartan

Livet på landet

En tvådagarstur genom den vackra landsbygden i Glasriket. En ganska flack tur som tar dig genom flera platser av kulturvärde och intressanta besöksmål. Förbi betesmarker och mindre samhällen.

Turen inkluderar boende, frukost, kvällsmat och en fikapåse att ha på vägen. Turen startar vid Ödevata Gårdshotell, en övernattning hos Rugstorps Lantgård för att därefter avslutas med en övernattning hos Ödevata Gårdshotell. Det går så klart att cykla turen helt på egen hand, med tält och stormkök och så klart med respekt för Allemansrätten.

I Naturkartan för Glasriket finns en utförligare beskrivning av Turen

Till Naturkartan

Cykla Utvandrarleden

Att uppleva Vilhelm Mobergs utvandrarbygd på cykel ger en närhet till historien om Kristina och Karl-Oskar. Det är härifrån Vilhelm Moberg tog sin inspiration till sitt världskända berättande. Det är här du hittar platserna som Ljuder, Klasatorpet, Duvemåla, Moshult, Åkerby vägskäl, Duvemåla, Korpamoen bland annat. Romanens platser finns på riktigt här i Glasriket, i Småland.

Du kan välja mellan att cykla leden på egen hand eller boende och mat inkluderat. Oavsett vilket du väljer så kommer historiens vingslag följa dig på färden, och så mycket närmare känslan för den småländska landsbygdens historia från mitten av 1800-talet är det svårt att komma.

Till färdiga cykelpaket

Mer om Vilhelm Moberg

Framtidsleden

En led på 38 km laddad med många spännande besöksmål. Även om det är fullt möjligt att cykla denna led på en dag så föreslår vi ändå att du lägger två dagar för att maximera upplevelsen. Leden tar dig till både mindre samhällen där det är lätt att proviantera och småländsk landsbygd. Förbi röda bondgårdar, våtmarker, blomsterängar och genom skogar.

Vill du inte köra med tält utan ha en bäddad säng att sova i så tipsar vi om att både Vidinge Gård och Målerås Vandrarhem ligger precis utefter denna led. Eller så samverkar du med Allemansrätten och väljer övernattning på egen hand under pågående cykelfärd.

Du kan läsa mer om denna led i Naturkartan.

Till Naturkartan