Naturäventyr på Little Rock Lake - Glasriket

– Vi snackar adrenalinnivå på riktigt i en zipline i världsklass, säger Peter Szabo på Little Rock
Lake Zipline utanför Klavreström.

Högst uppe på ett 290 meter högt berg ute i skogen ligger Little Rock Lakes Base Camp. Härifrån utgår tre olika zipline-banor: Röda Kamikaze, Svarta banan och Gröna banan, som är det familjevänliga alternativet. Som mest är du 52 meter över marken. Den längsta enskilda linan är 427 meter och där kan man komma upp i 75 km/h – det svischar på bra!

Det kanske verkar vådligt, men zipline är faktiskt för alla.

– Vi har haft allt från 4- till 87-åringar som har åkt här och alla har kul. Säkerheten har högsta prioritet på alla våra aktiviteter, säger Peter.

Little Rock Lake är en av få ziplines i Sverige. Banorna tar mellan två och fyra timmar att ta sig igenom. Efter varje åk mellanlandar gruppen i ett torn, två guider finns alltid med och berättar om vad man ser från tornet och om djur och natur i området.

– Vi ser älg, rådjur och kungsörn ganska ofta. En del av vårt 2 500 hektar stora område är nyckelbiotoper, här finns bland annat ett 300-årigt träd, berättar Peter.

För den som inte vill kasta sig ut i luften finns mjukare äventyr.

– Vi satsar mycket på kringupplevelser, som guidade naturvandringar av olika längd. Det går att fiska i Änghultasjön och skogen är full med bär och svamp. I vårt 17 meter höga utsiktstorn ser du vida omkring, och på tornet finns en klättervägg.

På vildmarksdäcket i Base Camp kan du ta ett svalkande dopp i den fyra meter djupa bergsbassägen och utmana dig själv i vattenhinder. För barnen finns också speciella aktiviteter som ”inte-nudda-marken”-banan, kottekastning och naturbingo.

– Många kommer hit för miljön, här känns civilisationen avlägsen. Vi är mitt i skogen, i riktig vildmark. Här råder lugnet och tystnaden, att sitta vid 300-åriga trädet och se solnedgången är magiskt!