Hemblåst och hemlagat - Glasriket

Vi åker genom skogen. Ett bra tag. Sedan kommer vi fram till Persson och Perssons gård i den lilla byn Ösjöbol. Här driver Morgan tillsammans med sin fru Elin, den andra Persson, en hytta med butik och galleri.

– Vi vill att de som kommer hit ska se att vi inte är som andra. Vi kör på våra premisser. Det är hemma hos och allt är hemlagat – både kanelbullarna och konstglaset, säger Elin. Att återanvända och återvinna ligger i tiden, men hur funkar återbrukat glas i praktiken?

– Vi värmer upp tomflaskor och blåser dem sedan till vaser, dricksglas och skålar. energiförbrukningen är bara en fjärdedel av den som krävs vid nyproduktion av glas, säger Elin.

Persson & Perssons bruksglas ger ett lätt, luftigt och skirt intryck. Nyligen fick de ett speciellt uppdrag.

– Tullverket beslagtar runt 300 000 liter alkohol varje år. Spriten blir till biogas och nu har några av tomflaskorna funnit sin väg till Ösjöbol. Tullen hittade oss och beställde 300 karaffer av återbrukade smuggelflaskor. De här karafferna delas nu ut till EU-delegater i samband med Sveriges EU-ordförandeskap. Vi kallar projektet ”Smuggelvatten”, ett riktigt roligt jobb, berättar Morgan. Morgan är inne på att även konstglas snart kan komma att baseras på återbrukat glas.

– Det är en intressant väg och jag tror att vi kommer att gå åt det hållet. Hans expressiva objekt i graalteknik är eftertraktade, inte minst i USA.

– Jag arbetar med pjäser till en utställning på ett galleri i New York nu. Amerikanerna gillar min figurativa konst, det är inte det minimalistiska som gäller där. Men samtidigt är galleristen tydlig med att jag ska vara sann mot mig själv. USA är stort, att lyckas där betyder att du kan leva på din konst. Sedan är det ju mycket som kommer därifrån vad gäller trender och nyheter.

Efter midsommar är caféet och butiken hemma hos Perssons öppna varje dag. Måndag till fredag blåser Morgan glas i hyttan, där besökare är välkomna att komma in och följa arbetet. Det kommer också att bli olika evenemang med mat och musik. Håll koll i sociala medier.