Duvemåla Rundqvistagården - Glasriket

Duvemåla och Rundqvistagården ligger strax norr om Emmaboda . Det var i Duvemåla Vilhelm Mobergs mormor föddes 1833. Platsen gav Moberg inspiration till Utvandrarromanens Kristina, som har fått låna många karaktärsdrag av mormodern.

I Rundqvistagården i Duvemåla bodde de fyra syskonen Rundqvist, Hertha, Naemi, Martin och Mauritz. Alla fyra förblev ogifta och levde tillsammans väldigt gammalmodigt. De var sparsamma och levde utan elektricitet, telefon, vatten och avlopp. De köpte sällan någonting. När den siste av syskonskaran dog 1989 kom sanningen fram om deras rikedom. Syskonen hade sparat undan en miljon kronor i kontanter på gården. Inget testamente fanns och arvingar saknades, så hela egendomen tillföll Allmänna arvsfonden. Gårdens värde beräknades till 5 miljoner kronor.

Ett besök i Rundqvistagården tar dig tillbaka till en tid då självhushåll var en naturlig del av vardagen. Passa gärna på att ta en god fika i det mysiga caféet där du kan avnjuta en hembakad fika i genuin smålandsmiljö. Här serveras det kaffe/te, hembakade brödkringlor med smör & ost, traditionell ”kakfika”, ostkaka med sylt & grädde och äppelkaka med vaniljsås mm.

Välkommen till Duvemåla Rundqvistagården!