Husbilsprojektet har rullat på - Glasriket

Husbilsprojektet har rullat på

Så här i skrivande stund så har Glasrikets husbilsprojekt rullat på under drygt ett år. Ett år och fem månader för att vara lite petig 😉 Så mycket jag lärt mig och så galet roligt jag haft på vägen. Och det är väldans kul att lära sig nya saker, även att upptäcka att mina första antaganden visade sig vara fel. Hade aldrig kunnat gissa att så många som var 5:e husbil i Sverige är påställd hela årat. Gissade på 2-3 procent… Men den nya kunskapen stärker bara tanken om att just husbilsturisten och Glasriket passar bra ihop för här hos oss så har ganska så stor del av besöksnäringen öppet året runt. Tänker då även på det influencerpar från FREEDOMtravel som åkte runt med sin husbil i Glasriket i mitten på november 2021. De hade fullt upp en hel vecka som de fyllde med spännande upplevelser. De åkte härifrån med ett leende på läpparna och en ambition att komma tillbaka. De hann liksom inte med allt och då var de här en hel vecka…i november. Det säger en del om den potential vi har här i Glasriket 😀

Vill du läsa deras 25 tips från sin tid i Glasriket så klicka på nedan länk.

Ja, ta mig till tipsen!

Våra Tömningsplatser

Våren 2022 lurar bakom hörnet och vi kommer fortsätta projektets samarbete med befintliga campingplatser (+ en ställplats med fullservice) vad gäller Tömningsplatser för husbilar. Antal husbilar har ökat över lång tid i Sverige och infrastrukturen kring tömning av gråvatten har inte riktigt hängt med och då tänker jag ett nationellt perspektiv. Men här i Glasriket har vi löst det med att ett gäng campingplatser och en ställplats har öppnat upp för husbilsresenärer för att ”kunna göra sina behov” även om de inte övernattar på platsen. Är både stolt och väldigt tacksam för detta samarbete då vi därmed gör det mer lätt att göra rätt för de husbilsresenärer som kommer till Glasriket.

Glasrikets Reseplanerare

Jösses vilket arbete vi gav oss själva, och leverantören, när vi inom Husbilsprojektet tog fram ett helt unikt verktyg som skall locka användaren att besöka fler besöksmål i Glasriket. Ingen har vågat räkna på hur många timmar det totalt ligger bakom…

Med andan i halsen lanserade vi Reseplaneraren inför högsommaren 2021. Hösten ägnades sen åt ett gäng barnsjukdomar men trots det så genererade verktygen hela 4 500 unika turförslag till användare. Kanske inte riktigt exakt för jag gissar på att 200 av dem är mina och min kollegas massivt testande, men en himla bra siffra ändå.

Vi har även upptäckt att detta verktyg går att använda på två olika sätt. Syftet med det är att generera individanpassade turförslag utifrån intresseområde, men det går även att lite mer manuellt skapa en tur som geografiskt kopplas ihop med till exempel en specifik boendeanläggning. Som går att lägga ut på valfri hemsida som tips till sina egna besökare. Tar besökaren två klick och så vips är hela turen, färdig och klar, i personens Google Maps. En riktigt bra grej som liksom bara kom med ”på köpet” utan att vi först visste om det. Rätt taggad på att sprida denna information till aktörer inom besöksnäringen i Glasriket. För jag tror att många entreprenörer kan ha glädje av att tipsa sina besökare att upptäcka närområdet. Allt för att få besökaren att stanna lite till i Glasriket.

Mer på gång…

I mitten på mars drar Husbilsprojektet till Husbilsmässan i Kista. Ovan nämnda FREEDOMtravel kommer under lördagen 19:e mars hålla en föreläsning om sina upplevelser från sin resa i Glasriket. Självklart måste vi vara på plats och med Glasrikets magasin i högsta hugg hälsa så många som möjligt varmt välkomna till Glasriket.

Husbilsprojektet kommer hålla en lite större informationsträff 31:a mars. Där skall vi bland annat berätta om bonusfunktionen i Glasrikets Reseplanerare.

Vi planerar för fullt inför den kommande marknadsföringen, med ambitionen att allt fler husbilsresenärer skall styra till Glasriket. Och stanna flera dagar. Vi har ökat vår tydlighet om var det finns ställplatser och uppmanat de som driver ställ- och campingplatser att göra sin plats synliga på de plattformar som både svenska och utländska husbilsägare söker plats för övernattning. Klurar för fullt hur vi skall agera för att tyska husbilsägare skall lockas till Glasriket. Under projektets gång har vi lärt oss att hela 28% av Europas husbilar finns i just Tyskland. Det är rätt många det…

Inför säsongen 2021 så öppnade det upp sex nya ställplatser i Glasriket. Kanske blir det ytterligare någon till inför 2022. När vi tittar i de där apparna som husbilsresenären söker efter plats för övernattning så är det många fina recensioner. Vi har idag en bra bredd på ställplatser, små, stora och mitt i mellan. Ingen är den andra lik och det är precis just det som uppskattas av husbilsturisten.

Over and out for now…

Skulle kunna skriva om Husbilsprojektet tills jag storknar men för att det inte skall bli allt för mycket text så lämnar jag för nu. Glöm inte bort att det alltid är fritt fram att kontakta mig vid minska lilla fundering, idé, fråga eller något annat. Och under tiden så ser jag fram emot att fortsätta vara projektledare för det rullande Husbilsprojektet 😀

Vid tangentbordet 24:e februari 2022

Mia Lundholm, 0481-457 35, mia.lundholm@glasriket.se