Lugn och ro, gott om tid för tankar och upplevelser. En vandringstur har mycket att erbjuda. Det finns många leder att välja mellan. De tar dig ut i riktig vildmark om du så vill, men även kortare turer ger närkontakt med skog och mark.

Halvdagsturer

Vill du få en försmak av vår natur? Här kommer åtta tips på leder att vandra under några timmar upp till en dag.

1. Bielkeleden
Vandringsleden går främst på stig och mindre skogsväg, den följer stranden runt Grimmans- målasjön och är cirka 5,5 kilometer lång. Med hjälp av spänger och broar når du den sägen-omspunna Rostockaholme, där riddaren Nils Turesson (Bielke) bodde i början på 1300-talet. 

2. Gråstensmon
Vid Gråstensmon utanför Målerås finns ett stenblocksområde med intressanta spår från inlandsisens smältning. Här finns våtmarker med en rik flora. Längs den sju kilometer långa vandringsleden finns lämningar från boningshus och ladugårdar. Leden har tio stopp med detaljerad information på svenska, engelska och tyska. Läs mer

3. Kosta friluftsområde
Precis i utkanten av Kosta hittar du leder på mellan 2,5 och 8 kilometer. De tar dig ut i rejäl skog, längs sjöar och genom den vackra skogen. En fikapaus vid Stampasjön rekommenderas! 

4. Torsjöleden
Är en vandring i skog och mark genom tiden långt från tätare bebyggelse. Leden är cirka 7 km lång. Den går genom en för Småland mycket varierande och vacker natur. Leden går längs stigar och små körvägar. Leden ligger i närheten av Ödevata så varför inte kombinera det med fiske och övernattning.

5. Visjön
En slinga med varierad natur som går runt sjön Visjön. Rastplats finns utefter slingan. Ägs och sköts av Länsstyrelsen. slingan är på 8 km.

6. Lindshammarleden
En light-variant av Vildmarksleden. Sträckningen är bitvis densamma, men det kompletta varvet mäter bara 9 kilometer.

7. Getaryggarnas naturreservat
Getaryggarna höjer sig som en drakrygg ovanför skog och småsjöar. Kuperad terräng lockar dig att utmana ”geten” i dig och vandra längs de branta stigarna. Här passar det att vandra året runt och du får en milsvid utsikt över skogarna i norra Kronobergs höglänta områden.

8. Hedasjöns naturreservat
I Hedasjöns naturreservatet finns en uppmärkt vandringsled runt sjön som mäter 4,7 km, och vid badplatsen kan du simma mitt ute i storskogen i fullständig tystnad. Området är ett småkulligt backlandskap och i reservatet finns två moränryggar.

Flerdagarsvandring

Är du en van vandrare och söker en större utmaning? Här tipsar vi om tre leder som tar flera dagar att vandra.

1. Utvandrarleden
Leden i författaren Vilhelm Mobergs fotspår finns i två versioner, en för vandring och en för cykel. Den tar dig förbi platser från hans världsberömda boksvit om Utvandrarna. Vandringsleden är en rundtur på 10 mil medan cykelrundturen är 13 mil. Caféer och gårdsbutiker dyker upp som perfekta rastplatser. Boende och restauranger finns längs din väg.

2. Vildmarksleden
Vildmarksleden smyger fram längs stigar och skogsvägar kantade av rosablommig linnea. Leden är 37 kilometer lång och löper från Norrhult och Klavreström i söder till Lindshammar i norr. Under vandringen bjuds du på ett tvärsnitt av Uppvidinges vildmarksliknande naturtyper då leden passerar flera naturreservat – Libbhults ängar med blommande orkidéer, Getaryggarnas gammelskog, Änghults björkhage vid Änghultasjön i Klavreström och Kulla i Vetlanda kommun.

3. Naturreservatet Stocksmyr-Brännan
Kronobergs läns största reservat som ligger i både Uppvidinge och Lessebo kommun. Genom reservatet löper en unik, drygt 20 kilometer lång vandringsled som är länets längsta vandringsled genom skyddad natur. Här finner du en känsla av vildmark med stora myrar, skogar, sjöar och vattendrag.