På Tur i natur - Glasriket

Här har vi listat ett litet urval av trevliga leder för vandring. På Naturkartan.se har vi listat ett stort utbud av leder för vandring, cykel samt naturområden. Det finns många leder att välja mellan. De tar dig ut i riktig vildmark om du så vill, men även kortare turer ger närkontakt med skog och mark.

På Naturkartan.se hittar du ett stort utbud av Glasrikets leder och naturområden.

Halvdagsturer

Vill du få en försmak av vår natur? Här kommer åtta tips på leder att vandra under några timmar upp till en dag.

1. Örsjö vandringsled. Etapp 1 & 2
Etapp 1 – Örsjö vandringsled tar dig med på en fantastisk naturvandring in djupaste trollskog, över vattendrag och allt i ett kulturlandskap där Örsjösjön ständig slår dig följe. Du kan gå enbart denna slinga på 5,6 km alternativt välja att inkludera även etapp 2.

Etapp 2 – Leden går runt Örsjö göl som ligger precis intill Örsjösjön och kan både vandras enskilt eller tillsammans med etapp 1. Etappen är 2,1 km.

Tillsammans blir det en vandring på 7-8 km men ständig närhet av trollskog och vatten.

Läs mer och hämta karta här

2. Orrefors vandringsled
En naturskön led runt den fina Orranässjön. Totalt är finns det 19 km led och går även igenom Orrefors samhälle med butik och glashytta. Leder ger dig även alternativ till kortare stäcker ifall du endast vill gå igenom samhället eller enbart sjön.

Läs mer och hämta karta här

3. Höneströmsleden
En naturskön vandring med utgångspunkt från Höneström. Du passerar delar där Glasrikets historia har utspelat sig. Höneströmsleden ger dig upplevelser förbi skog, vatten, ängar och raviner. Leden är ca 15 kilometer och vandringen går längs den vackra Alsterån.

Läs mer och hämta karta här 

4. Nässjön slingan
En kort men naturskön slinga på 2,5 km. Leden går utefter en udde i Nässjön.

Läs mer och hämta karta här

5. Visjön
En slinga med varierad natur som går runt sjön Visjön. Rastplats finns utefter slingan. Ägs och sköts av Länsstyrelsen. slingan är på 8 km.

Läs mer och hämta karta här

6. Lindshammarleden
En light-variant av Vildmarksleden. Sträckningen är bitvis densamma, men det kompletta varvet mäter bara 9 kilometer.

Läs mer och hämta karta här

7. Getaryggarnas naturreservat
Getaryggarna höjer sig som en drakrygg ovanför skog och småsjöar. Kuperad terräng lockar dig att utmana ”geten” i dig och vandra längs de branta stigarna. Här passar det att vandra året runt och du får en milsvid utsikt över skogarna i norra Kronobergs höglänta områden.

Läs mer och hämta karta här

8. Hedasjöns naturreservat
I Hedasjöns naturreservatet finns en uppmärkt vandringsled runt sjön som mäter 4,7 km, och vid badplatsen kan du simma mitt ute i storskogen i fullständig tystnad. Området är ett småkulligt backlandskap och i reservatet finns två moränryggar.

Läs mer och hämta karta här

Flerdagarsvandring

Är du en van vandrare och söker en större utmaning? Här tipsar vi om tre leder som tar flera dagar att vandra.

1. Utvandrarleden
Leden i författaren Vilhelm Mobergs fotspår finns i två versioner, en för vandring och en för cykel. Den tar dig förbi platser från hans världsberömda boksvit om Utvandrarna. Vandringsleden är en rundtur på 10 mil medan cykelrundturen är 13 mil. Caféer och gårdsbutiker dyker upp som perfekta rastplatser. Boende och restauranger finns längs din väg.

2. Vildmarksleden
Vildmarksleden smyger fram längs stigar och skogsvägar kantade av rosablommig linnea. Leden är 37 kilometer lång och löper från Norrhult och Klavreström i söder till Lindshammar i norr. Under vandringen bjuds du på ett tvärsnitt av Uppvidinges vildmarksliknande naturtyper då leden passerar flera naturreservat – Libbhults ängar med blommande orkidéer, Getaryggarnas gammelskog, Änghults björkhage vid Änghultasjön i Klavreström och Kulla i Vetlanda kommun.

Läs mer och hämta karta här

3. Naturreservatet Stocksmyr-Brännan
Kronobergs läns största reservat som ligger i både Uppvidinge och Lessebo kommun. Genom reservatet löper en unik, drygt 20 kilometer lång vandringsled som är länets längsta vandringsled genom skyddad natur. Här finner du en känsla av vildmark med stora myrar, skogar, sjöar och vattendrag.

Läs mer och hämta karta här

Från våra partners Annonser