På Tur i Glasriket - så mycket mer än glas - Glasriket

Vi reste till Glasriket i Småland med vår husbil i november 2021 och förväntade oss att hitta glas, och det gjorde vi förstås, men resan slutade med att vi upptäckte så mycket mer. Det småländska Glasriket bjuder på glaskonst, men också på vacker natur, medryckande historia och otaliga spännande överraskningar.

Vi startade upptäcktsfärden i Kosta, där vi övernattade med husbilen på Kosta Lodge. Trots att mörkret redan lagt sig när vi anlände kände vi oss varmt välkomnade här. Ljuset från de vackert upplysta stugorna speglade sig i vattnet och fick den svarta ytan att gnistra som en stjärnhimmel. Ett husbilspar som vi mötte hejade glatt och hojtade upprymt att de var på väg till jacuzzin. Själva lastade vi ut våra elcyklar och startade vår glasrikestur med att upptäcka Kosta om kvällen.

”Det glasrike vi möttes av nu visade sig ha utvecklats till något nytt och ännu mer kreativt.”

Peter studerar Glastkonst av Kjell Engman vid Kosta Art Gallery.

Fascinerande glaskonst

Att Glasriket erbjuder glas i olika former säger sig självt, men ändå blev vi överraskade. För några decennier sedan var det vanligt att ta bilen till Småland för att shoppa bruksglas till köksskåpen, och kanske var det den bilden vi hade med oss. Det glasrike vi möttes av nu visade sig dock ha utvecklats till något nytt och kanske ännu mer kreativt.

Det handlar fortfarande om glas, men framför allt om konstnärligt skapande. I dagens samhälle är det svårt att konkurrera med massproducerat bruksglas tillverkat i låglöneländer. Däremot kan man konkurrera med konstnärskap och design, och det gör det småländska glasriket med råge.

Vi startade vår glasresa med ett besök på Kosta Art Gallery, vilket öppnade våra ögon för hur kreativ och nytänkande glaskonst kan vara. Här drömde vi oss bort bland Bertil Valliens magiska båtar, Kjell Engmans sagolika luftballonger och Lena Bergströms ostyriga anemoner. Efteråt promenerade vi över till Kosta Art Hotel, ett hotell smyckat av glaskonst, och tog en drink i den blåskimrande och fantasieggande miljön i Glasbaren.

Om du vill uppleva Glasrikets själ räcker det dock inte att se Kosta. Genom att göra en ”glasrunda”, och sicksacka mellan några av bruken, får man lite mer inblick i de olika glaskonstnärernas arbete. Kanske attraheras du mest av de animaliska motiven på Målerås glasbruk, de fantasifulla verken på Orranäs glasbruk eller de mer stilrena produkterna på Skrufs glasbruk. Vi fascinerades bland annat av de speciella glaskreationerna hos Mickejohans konstglas. Micke Johansson är inte bara en skicklig glasblåsare och glaskonstnär, han har också utvecklat helt nya tekniker, som han är ensam i världen om att behärska.

På vår glasrunda gjorde vi också ett besök vid The Glass Factory i Boda, där man både kan se glasblåsare i arbete och ta del av utställningar om glashantverkets historia. För att slutligen knyta ihop vår egen glasupplevelse bokade vi in oss på en workshop vid Kosta Glascenter för att själva prova att blåsa glas. Trots att vi tittat på många glasblåsare blev det en aha-upplevelse att testa själv. Nog är det utmanande, men med handledning slutar besöket med att man håller sin egen blåsta skål eller vas i handen.

På Målerås glasbruk är djur och natur en inspirationskälla vilket avspeglas i sortimentet.

Naturupplevelser utöver det vanliga

Även om glas är en stor och viktig del i Glasriket så bjuder området på mycket mer. Framför allt ska man inte missa att uppleva de trolska och djupa vildmarkerna i Smålands inland. Här är skogen tät, sjöarna spegelblanka och åarna brusande. Det finns gott om vilda djur, och det är inte konstigt att området lockar jägare, fiskare och vandrare.

Vi stannade en natt vid Vidinge gård, som fungerar som en perfekt utgångspunkt för den som vill ge sig ut i naturen med hunden, med cykel, eller kanske för att plocka bär eller svamp. Här kan man också ge sig ut på äventyr i Alsterån med en ”packraft”, en slags uppblåsbar lättviktskanot. Det blev inget kanotäventyr för oss denna gång, men vi har redan bespetsat oss på att komma tillbaka för en spännande färd i ån i vår eller sommar.

Även om vi inte hann med att uppleva de småländska skogarna från en forsande å, så fick vi chansen att se dem i hög fart från ovan. Europas längsta zipline finns nämligen här i Glasriket, i Little Rock Lake vid Klavreström. Att susa fram bland trädtopparna är ett äventyr som vi varmt kan rekommendera för alla som gillar att berusa sig med en adrenalinrush. Dessutom kan vi rekommendera att spana in vilda djur under en tur i någon av områdets safariparker. Vi gjorde en rundtur i Kosta Safaripark, där vi kunde se många vilda djur på lite avstånd. En älg, som uppenbarligen inte var det minsta rädd för vår husbil, kunde vi också stifta bekantskap med på riktigt nära håll.  

Om du trivs med lugnare naturupplevelser, och kanske också vill lära dig mer om hur man värnar om miljön, kan vi rekommendera ett besök vid Ödevata gårdshotell. Det engagerade ägarparet, Malin och Magnus, brinner för att rädda världen, och faktum är att ett besök här hjälper en att känna hopp inför framtiden. På gården fick vi både lära oss hur en akvaponisk odling fungerar, och hur man kan göra för att framställa och använda biokol. Men, det går förstås också bra att komma hit bara för att slappa, njuta av naturen, basta vid sjön eller kanske ge sig ut på en lugn kanottur på det spegelblanka vattnet.

I Utvandrarnas och Vilhelm Mobergs fotspår

I och med den nya filmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiska utvandrarepos är berättelsen om Karl-Oskar och Kristina återigen på allas läppar, vilket också gör Glasriket till en ännu mer spännande och aktuell destination. Det var nämligen här som de 16 personerna i berättelsen startade sin resa mot Amerika.

Under en rundresa i området kan man till exempel besöka Klasatorpet, som fungerade som huvudpersonernas torp ”Korpamoen” i den första filmen och Åkerby vägskäl, där resan mot Amerika tog sin början. Man kan också besöka det kända Duvemåla, där det idag finns en gård med ett sommaröppet café.

Vilhelm Moberg själv växte upp i ett enkelt soldattorp i trakterna, och på platsen finns nu en minnessten som berättar om författarens tidiga uppväxt. Ett litet stycke härifrån ligger Moshultamåla gamla skola, där den unge Vilhelm en gång i tiden lärde sig att läsa och skriva. Att han blev intresserad av böcker och skrivande, och valde att berätta om denna hårda tid i Sveriges historia, kan vi förstås vara glada för idag. Tack vare hans odödliga verk får nu ännu en generation svenskar lära sig om den period i historien, när runt 1,3 miljoner svenskar valde att lämna Sverige på grund av fattigdom och oro för framtiden.

i Vilhelm Mobergs fotspår.

Överraskningar som bjuder på glädje

Glasriket bjuder på glaskonst, vacker natur och utvandrarhistoria, men detta är också ett område där man kan upptäcka mat och dryck, hantverk, historia och överraskningar som bidrar med ren och skär glädje.

Till exempel kan du vilja besöka Lessebo handpappersbruk, där man ännu idag tillverkar papper på traditionellt sätt med holländare, kyp och formeringsramar. Bruket bjuder in till guidade visningar, men arrangerar också workshops där du själv kan prova att göra ditt eget papper, vilket är en både rogivande och intressant upplevelse.

Lessebo Handpappersbruk

Om du gillar historia kan du också göra en utflykt till Granhults kyrka, som kan stoltsera med att vara Sveriges allra äldsta träkyrka. Denna lilla byggnad har mot alla odds överlevt ända sedan 1200-talet, och idag kan man kika in för att se de ålderdomliga målningarna i taket och på väggarna. Efteråt passar det fint att avnjuta en kaffe på Tadah kafferosteri i Lenhovda. Här görs specialkaffe enligt hantverksmetoden ”slow roast”, och här finns till och med ett litet nostalgimuseum.

Du som gillar charmiga fik ska heller inte missa konditori Fenix i Emmaboda. På det här nostalgicaféet kan man välja att slå sig ner i 50-, 60- eller 70-talsavdelningen. Allra roligast är kanske att man snart hamnar i samtal med de andra gästerna, om vilka av de olika föremålen man känner igen och har en relation till. Efter besöket här kan du promenera några hundra meter till butiken Emmaboda konst, där du hittar ett av Sveriges största utbud av konstverk.

Ytterligare ett fascinerande ställe i Glasriket är James Bond Museum i Nybro, vilket faktiskt är världens enda James Bond-museum. Mannen som står bakom denna imponerande samling av filmprylar heter idag, tillsammans med sina övriga namn, James Bond, och allting började med att hans pappa försvann. Trots den allvarliga bakgrunden bjuder museet idag på mycket glädje och nostalgi, både för inbitna James Bond-fans och för alla som någon gång råkat se en eller två av dessa klassiska filmer.

Sist men inte minst vill vi tipsa om den lilla butiken ”Margarethas dockskåp” i Kosta, som bjuder in till en förtrollad sagovärld fylld av nallar, dockor och charmiga dockskåpsmiljöer. Butiken lockar både barn och samlare från när och fjärran. Här kan man också lämna in sin trasiga älskling till Dock- & Nalledoktorn eller bo över i Nallepensionatet – en tvåa där allt går i nallarnas tecken.

Glasriket kan för all del besökas för sin fascinerande glaskonst, men vi reste också härifrån med minnen från äventyrliga naturupplevelser, charmiga cafémiljöer och spännande historiska platser. Vi kan bara konstatera att Glasriket är mycket mer än glas – och att vi snart kommer tillbaka.

Helena och Peter Bergström

www.freedomtravel.se