Transjö - Glasriket

Konstglas från mästarna Ritzman och Carlsson, samt från den nya generationen som nu blåser i hyttan under namnet Magma Art Glass.

De två mästarna Jan-Erik Ritzman och Sven-Åke Carlsson byggde sin egen hytta för att kunna experimentera som de vill. I idylliska Transjö har de skapat konstglas med stort konstnärligt innehåll.

Ritzman och Carlsson behärskar de flesta glastekniker på ett professionellt sätt och låter fantasin flöda fritt. Inte minst Ritzman har rest runt i världen och undervisat på glasskolor i t.ex. Japan, USA och Swaziland.

Sedan 2022 är det de nya generationen som blåser i hyttan. Lars Skulberg och Dan Clausen har varit lärlingar på platsen under flera år. Lars är ifrån Norge och Dan ifrån Danmark. Tillsammans har de nu förvärvat hyttan och producerar glas under namnet Magma Art Glass.

Den lilla hyttan ligger inbäddad i grönska precis intill Lyckebyån, omgiven av ängar och röda hus. Butiken på gården är som en utställningshall i sig, och fylld med glas av Ritzman och Carlsson samt Skulberg och Clausen.