Hönsalottas Luffarmuseum startade 2005 och växer med nyheter för varje år. 20 års forskning ligger till grund för muséet och alla de föremål som har samlats in speglar luffarnas liv och leverne.

Luffare har egentligen alltid funnits. Tidigare kallades de för fattighjon, trälar och rotehjon. Redan 1303 kom den första lösdriverilagen, vilket fick till följd att de allra fattigaste mer eller mindre blev ett jagat villebråd.

Här visas även originalinspelade filmer från luffarperioden.

Välkomna att möta Erik ”Öland” Andersson, Björnjägarn, Hönsalotta, Smålands-Pelle, Stolla-Hedda, Långe målaren, Gustav Hermansson, HA Andersson och många, många fler av de gamla kända luffarna. Av enbart Herman Andersson har vi cirka 1000 originalmålade tavlor. Av Nils ”Björnjägarn” Rundgren (fd finansminister Tomas Bodströms morfars bror) finns ett 40-tal originalmålade tavlor. Kosta-Lasse och Nisse Skåne är andra representerade luffarkonstnärer.

Under årens lopp har Hönsalottas luffarmuseum fått många utmärkelser och är utsedda av tidningen Land som ett av Sveriges roligaste muséer.

Restaurangen erbjuder maträtter enligt a la carte-meny. Specialiteten är hembankad schnitzel och panerad spätta. Ring gärna och boka bord.