TECHNO FOREST - Glasriket

Lager på lager av syntetiska toner. Ett ljudlandskap som öppnar upp för estetiska fantasier och alternativa klangvärldar bortom det traditionella. En energi, ett frirum, ett flöde.

Hanna Hansdotter skapar både fläskigt grova och glammigt eleganta skulpturer. Ofta färgstarka och ornamenterade objekt som, i hantverksprocessen, tryckts till och lämnats för att stelnas i ett tillstånd av rörelse. Taktil dekor och mötet mellan det kontrollerade och det okontrollerade är ständiga komponenter i Hansdotters estetiska identitet.

Techno Forest kommer sökandes. I en process av beslutsamt testande har Hanna Hansdotter skruvat upp volymen och skapat en omfamnande visuell komposition som blickar både framåt och bakåt. De kraftfulla färgkombinationerna, den abstrakta ornamentiken och gestaltandet av rörelse finns kvar som en stadig puls. Men Techno Forest ger oss också tillträde till en ny tvådimensionell värld. Med dekorationsmåleri som inspiration har Hansdotter gjort sin egen tolkning av naturens inneboende mönstervärld. Distinkta ådringar och pastelliga marmoreringar växer fram i rummet. På stora glasskivor har tjocka lager av färg långsamt stelnat och skapat kratrar för silvriga sjöar. Det är skog och natur gestaltat i förvrängda fragment och abstrakta silhuetter. I ett hav av grönt reser sig en grupp skeva arkitektoniska skulpturer. Klassisk interiör möter det hackigt trasiga. En dekonstruktion av det auktoritära, en förflyttning och uppluckring av gränser och ramverk. Techno Forest är artificiell natur, rörelse, intensitet och eskapism.

Hanna Hansdotter, f: 1984, är utbildad glasblåsare vid skolorna Kosta och Orrefors. 2017 erhöll hon en examen från Konstfack, institutionen för glas och keramik och har sedan dess varit verksam som konstnär och formgivare, med ateljé på The Glass Factory i Boda. Hennes arbete omfattar både offentliga installationer, konstglas, samt formgivningsuppdrag, bland annat för Kosta Boda.

Datum: 17/9-6/11
Plats: The Glass Factory