På Tur - Glasriket Glöder - Turförslag 1 - Glasriket

Här har vi gjort en färdig tur för den som vill köra i det nordvästra området av Glasriket under Glasriket Glöder, lördagen 22:e oktober. För att turen skall funka med både öppettider och tider för visningar så har vi angett en rekommendation vad gäller ankomsttid för respektive besöksmål. Så att det blir maximalt med upplevelser och minimalt med tidspress.  Vi önskar dig en riktigt skön Tur i Glasriket under Glasriket Glöder.

Till Turförslaget

Klicka på ”Hela resan” för att starta Turen i din enhet som har Google Maps

10:00

Turen startar på Bergdala glasbruk där du är välkommen att kliva in i den varma hyttan för att se när konstglas skapas. Här bjuds det även på kaffe och kaka.

I shopen hittar du bland annat vackert konstglas och  den välkända klassikern Blå kant. I galleriet visas utställningen Höst.

11:00

Kosta Art Gallery invigs utställningen ”Ljus – Skugga, Från Intermezzo till En blå planet, och och med Erika Lagerbielke. Klockan 11:00 invigs utställningen av konstglasansvarig Maria Lomholt tillsammans med Erika, som berättar om sitt konstnärskap och samarbetet med Orrefors och Kosta Boda.

Efter ett besök på utställningen är du varmt välkommen in i den varma hyttan för Kosta glasbruk som ligger precis intill galleriet. Följ glasets väg från sirapsliknande, het massa till gnistrande kristall. Var med på nära håll när våra glasblåsare skapar konst i hyttan. Fritt inträde hela dagen.

Vi gissar att klockan nu närmar sig 13-tiden och det är hög tid för lunch. Vi har i denna tur föreslagit Kosta Delikatess som en plats för lunch. Här hittar du även en butik ifall du är sugen på att köpa med dig några delikatesser hem. Det är endast en kort promenad mellan samtliga platser i Kosta.

15:00

Nästa stopp är ett besök på Målerås glasbruk. Här kan du välja mellan att lyssna på konstnären Mats Jonasson när han tillsammans med glasentusiasten Peter Lilja berättar om sina tekniker och tankar bakom sina verk som är inspirerade av natur eller mytologi.

På Målerås avgår även en guidad tur genom hela produktionen. Turerna startar varje heltimme.

Inne i hyttan blåser Björn Friborg och Peter Hermansson konstglas hela dagen, det blir imponerande pjäser som kräver styrka och precision, vilket är lite av deras signum.

-20:00

Turens sista stopp är hos glashyttan Persson & Persson. Här kan du hitta återbruksglas med retrodesign där nytt bruksglas har formats av gamla glasflaskor. I galleriet finns Morgan Perssons konstglas och från klockan 17:00 så dukas det upp småländsk taco av Café Sergel B&B samt att Simon Karström sätter liv i området utanför hyttan med sina videoprojektioner.