Järnvägens 150-årsjubileum - Glasriket

Välkommen på en resa i tiden i Nybro med omnejd. Vi firar järnvägens 150-årsjubileum och 200 år av Nybro som industristad.

År 1874 invigdes Kalmar Emmaboda Järnväg av kung Oscar II. I år firar vi därför järnvägens 150 årsjubileum. Varje kommun längst med järnvägen kommer att uppmärksamma jubileet och som grädde på moset har kommunerna gått samman och erbjuder en unik resa med tåg draget av ånglok KJ17. Läs mer om att resa med ett äkta ångtåg den 10-11 augusti och hur du bokar biljetter på https://nassjojarnvagsmuseum.se/. Biljetterna släppts till försäljning den 17 juni.
Firande på järnvägsstationen i Nybro den 10 augusti

Tåget stannar på sin jubileumsfärd på Nybro station Prel. 12:11 – 12:31.

Kulturnämndens ordförande kommer tillsammans med Nybro Musikkår, Nybro Drill, Nybro folkdanslag och Eskilsryds Järnvägshistoriska sällskap med pompa och ståt välkomna tåget till Nybro på dess jubileumsfärd. Missar ni det första tågstoppet kommer tåget även stanna på vägen tillbaka från Kalmar Prel. 16:23 – 16:45

Bolanders Park 12:00 – 17:00
I vackra Bolanders park vid stationsområdet kommer det ske en rad olika aktiviteter tiden mellan de båda tågstoppen. För barn och vuxna finns tipspromenad med tåg-tema, Kalmar läns hemslöjd håller i textil prova-på för hela familjen och möjlighet finns att testa att cykla dressin. På plats med olika aktiviteter finns också Madesjö-Örsjö-Kristvalla hembygdsförening och Nybro hembygdsföreningen. Fritidsgården Mejeriet säljer glass. I stationshuset visas en liten utställning om Nybro järnvägsstations historia, i samarbete med Eskilsryds Järnvägshistoriska sällskap.

Inte bara järnvägens jubileum!
I år är det även 200 år sedan som Henrik Nyberg startade sitt garveri och bidrog till startskottet för Nybro som hantverks- och industristad. Detta uppmärksammar vi med en guidad visning av Gunnar Theanders frescomålning över Nybros tidiga historia med Nils Erik “Pigge” Gustafsson.
Visning av Theanders frescomålning klockan 10.00 – 11.00 Stadshussalen, Stora Hotellet.
Fri entré med begränsad antal platser. Samling utanför Stora Hotellet.

Passa också på!
Gör ett besök på Nybro Hembygdsgård Qvarnaslät. Industrimuseet och fikaserveringen håller öppet mellan 13:00-17:00. Eller ett besök hos Madesjö-Örsjö-Kristvalla hembygdsförening hembygdsmuseum med fikaservering i Kyrkstallarna mellan 13:00- 17:00. Från stationsområdet kommer man att kunna åka häst och vagn till Kyrkstallarna i Madesjö.

Firandet på järnvägsstationen i Örsjö
Även i Örsjö uppmärksammas järnvägsjubileet! Det är dessutom 10-årsjubiluem sedan den nya stationen invigdes.
Tågstopp prel. 11.55 & 16.59

Aktiviteter arrangeras av fem föreningar i samverkan i Örsjö i samarbete med Eskilsryds Järnvägshistoriska sällskap. I samband med det andra tågstoppet sker Tipspromenad Kaffeservering Korvgrillning genom livsmedelsbutiken 24SJU Örsjö Musikunderhållning med mera Veteranbilsutställning Utställning om Örsjö station Eskilsryds Järnvägshistoriska sällskap har tagit fram jubileumsstämpel och egna vykort, som går att köpa och posta dagen till ära.
Foldrar med programmet finns bland annat på biblioteket i Nybro.

Datum: 10 augusti