När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i de småländska glashyttorna. Kocken har stekt saltsill i kylröret – där glaset tidigare på dagen långsamt fick svalna. Han bär fram plåtar med knaperstekt fläsk och isterband. Bakad potatis, äkta småländsk ostkaka. Och i glasen skummar källarsval öl… Det dröjer heller inte många minuter innan allsång och snapsvisor på nytt får temperaturen att stiga i hyttan. Hyttsillskvällarna har sitt ursprung från tiden när glashyttan också var bygdens samlingspunkt. Här träffades arbetskamraterna efter jobbet, jägare från skogarna runt omkring – och luffarna förstås. Det var inte ovanligt att 15, 20 luffare samlades på trälådorna i hyttvärmen för att berätta historier – och äta en bit. Det är denna hyttatmosfär och maten som tillreds på klassiskt vis vi nu kan återuppleva i Målerås glashytta. Musik, kalla drycker, traditionsenlig meny – och så får ni uppleva det glödande glaset i ugnarna.
Följ med på en äkta småländsk fest!
Kl 17.00 MENY Småländska isterband från Stens Chark i Åseda Underhållning och glasrelaterad aktivitet Traditionell småländsk ostkaka med sylt och grädde Snaps, vin och öl från Kvarnagårdens Bryggeri finns att köpa i baren. 495:-/person Erbjudande: 20% rabatt i Kristallshopen
|