Guidad skogstur- Antamålarör och Botarna vid Hallasjön - Glasriket

Sägner, Historia och historier

Varför inte följa med på promenad i lugnt tempo i nya spännande omgivningar? Här i skogsmarkerna där inlandsisens framfart tydligt syns än idag, promenerar vi fram och åter över forna landsgränsen till Danmark. Om gränsbygd, stugfolk, folktro och natur. Detta är den längre av turerna förbi Antamålarör. Vi besöker här även Hallasjön med ögonen. Där verkade en gång botare och klokagummor. Sägner och historier om läkekonst. Vi pratar också om Blåkulla också- Det är ju Skärtorsdag ändå. Välkomna på tur.

Kanske du vill prova på nya promenadstråk? Kanske lyssna på underhållning i form av berättande ”live” i stället för i hörlurarna under promenaden. Häng med på en skön vandring i södra delen av Glasriket strax utanför Vissefjärda. På skogs och byvägar i lagom tempo med Åsa Halin som er ciceron. Berättelser om folktro, naturen, historier och historia. Högtalare för god medlyssning används. Vi bryter av från den kortare turen runt Antamålarör och går idag istället också mot Hallasjön med sina ögon. Åsa Berättar sägner och historier om ”de kloka” och ”botarna”. Om trollgubbar och kloka gummor.

Under promenaden berättas om livet och människorna från förr. Här varvas sägner funna i folklivsarkiven, berättelser ur historien eller kanske berättade än idag. Vi pratar tomtar, drakar och troll som man trodde sig dela verkligheten med. Eftersom vi också vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, är det på sin plats att vi även pratar lite historia kring gränsbygden. Hur kunde det vara att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på stugfolkets vardag. Ja och så kanske vi pratar lite om Blåkulla? Ska ni dit? Det är ju ändå Skärtorsdag ju!

Datum: 6 april
Tid:
Kl 13.00-16:30
Distans: ca 7 km på skogs och grusvägar
Ålder: från 10 år och uppåt
Pris: 250 kr /person inkl. moms- Barn 10-18 år 100kr (betalas på plats med swish eller jämna kontanter)

Förboka era platser. Dock senast senast onsdag 5 april kl 21.00 via sms till Åsa Halin 070-627 14 01 (invänta bekräftelse)