Glasriket Glöder 2022 - Glasriket

När oktobermörkret sänker sig över Glasriket skapar skenet från glasugnarna en mystisk känsla. Välkommen in i en flammande hytta.

Under höstens happening i Glasriket öppnar bruk- och hyttor upp för dig. Här får du se mästare i arbete i glödande glasshower och det blir en massa roliga aktiviteter för barn och vuxna runt om i Glasriket. Under dagen håller även Mundekulla Retreatcenter ett Öppet hus där det finns möjlighet att titta på både konstutställningar och lyssna på föreläsningar.

Klicka på rubrikerna för att se programmen i sin helhet.

Här hittar du länk till det tryckta programmet

Vi har även satt ihop några färdiga Turförslag för dig som vill ha tips på rundturer för att maximera dagens upplevelser. Dessa hittar du längre ned på sidan.

Orranäs Glasbruk
Välkommen till Orranäs Glasbruk. Dagen bjuder på två glasdemonstrationer med hyttmästarna. Butiken är öppen och bistron serverar dryck och enklare fika! Till kvällen kan du boka in dig på en matupplevelse utöver det vanliga, där maten tillagas av värmen från den heta glasmassan.

Kosta Glasbruk
Under dagen händer mycket i Kosta. Två nya utställningar invigs på Kosta Art Gallery. Gör ett besök inne på glasbruket. Delta i en vinglassprovning. Måla din egen flaska på Kosta Outlet.  Alla barn kan träffa träffa de populära figurerna på Kosta Outlet. Dessutom hittar du fina erbjudanden i butikerna.

MickeJohans Konstglas
Välkomna in i hyttvärmen hos Micke Johansson. Ugnen är tänd och du kan se glasblåsning med Iita Villiina Jaakonaho under dagen. Framåt kvällen blir det två showtillfällen med mästaren själv.

Målerås Glasbruk
På Målerås Glasbruk glöder ugnarna i höstmörkret. Under dagen öppnas dörrarna till produktionen. Följ med på en guidad tur genom produktionen, det blir samtal med Mats Jonasson och glasentusiasten Peter Lilja och det blir musik med Målerås Träblåsartrio.

Bergdalahyttan
Välkommen till Bergdalahyttan. Det blir glasblåsning i hyttan. Galleriet visar utställningen ”Höst” med utställarna Anders Solfors, Lennart Nissmark och Roger Johansson.

Persson & Persson
Varmt välkommen till Morgan & Elin Persson, Persson & Persson, för att uppleva glashantverk där bruksglas med retrokänsla skapas av gamla glasflaskor eller glasburkar. I butiken hittar du både glas och god fika och vid skymningen dukas det upp för en småländsk taco och dramatiska ljusprojektioner kommer lysa upp miljön kring hyttan.

Carlos R. Pebaqué Design
Träffa konstnären som berättar om sina tekniker och samtidigt kan du fynda bland Carlos glashantverk och konstglas till fina Glasriket Glöder-rabatter. 20% rabatt på konstglaset i galleriet och 50% rabatt på resterande produkter i lokalen.

The Glass Factory
Kom till The Glass Factory med ditt egna glasföremål för att få det värderat, eller kom för att skapa egen glaskonst i vår ateljé. Eller kom för att titta på demo av pressglas i hyttan, eller för att delta på en guidad visning av vår samling. Eller för att fascineras av våra utställningar. Det är fri entré under Glasriket Glöder och vårt café håller öppet för både hungriga och fikasugna.

Skrufs Glasbruk
Välkommen till Skrufs glasbruk. Ugnarna glöder och du är välkommen fram att titta på tillverkningen.

Nybro Glasbruk
Välkommen till Nybro Glasbruk. Butiken är öppen och erbjuder 20% rabatt på det egna glaset och 10% på present.

Pukebergs Glasbruk
Välkommen till Pukeberg. Bruksshopen är öppen och erbjuder 20% rabatt på hela sortimentet.

Magma Art Glas / Transjö hytta
Välkommen till Transjö för att njuta av utemiljön samt besöka butiken som under Glasriket Glöder lämnar 20% rabatt på produkter från Transjö hytta.

Mundekulla Retreatcenter
Mundekulla firar den snart 25-åriga resan genom att blicka mot framtiden och bjuda in till ett Öppet hus och en invigning av sina två senaste projekt – skogsträdgården och ekotornet! Dagen kommer innehålla inspirerande föreläsningar, guidade turer och en vacker konstutställning från unga konstnärer.

Johansfors Gallery
Under Glasriket Glöder är galleriet öppet och visar utställningen ”Humanity Revealed”. Utställningen visar glaskonst av svenska och brittiska konstnärer.

Färdiga Turförslag

Med hjälp av Glasrikets Reseplanerare har vi satt ihop några färdiga Turförslag för dig som vill få ut så mycket som möjligt av din Tur i Glasriket just under Glasriket Glöder.

Läs om Turens innehåll och hitta länk direkt till navigering i Google Maps genom att klicka på nedan länkar.

Turförslag 1 – I nordöstra Glasriket

Turförslag 2 – I sydvästra Glasriket

Turförslag 3 – lite kortare tur i Glasrikets mitt