Glaskonst 2024 - Glasriket

Glasrikets glasbruk och hyttor bjuder in till årets Glaskonsthelg den 27-28 april. Vernissagehelgen Glaskonst är helgen då sommarens glasutställningar öppnar under festliga former runt om på glasbruk och hyttor.

Glaskonsthelgens grundläggande koncept är att erbjuda programpunkter på de olika glasbruken och hyttorna. Besökaren har alltså möjlighet att åka på en klassisk glasbruksrunda för att njuta av glaset och de programpunkter som erbjuds.

Läs det samlade programmet som PDF här

Kosta Glasbruk
Kosta öppnar sommarsäsongen med utställningen, Palace Garden, som bygger vidare på fjolårssommarens succé jubileumsutställningen på Solliden. Åsa Jungnelius, Johan Röing, Ellen Ehk Åkesson, Markus Åkesson och Bertil Vallien medverkar med sina installationer från Solliden, kompletterade med nya verk.

Målerås Glasbruk
I Målerås invigs årets utställning The Master’s Touch av Mats Jonasson. Även Peter Hermansson är på plats för att visa konstglas ur sin nya serie YOU. Följ med på en guidad rundvisning på bruket och se det skickliga hantverket. Kl 14 blir det glasuppvisning av Peter Hermansson och Björn Friborg.

MickeJohans Konstglas
Hos oss på Mickejohans Konstglas kommer Micke Johansson att bjuda på tre konstglasshower där han visar hur han gör graal, 3D graariel och dubbelariel. Innan glasshowen börjar blåser Iita Villiina Jaakonaho sitt egendesignade glas och Svante Dekker visar sina nya alster.

Bergdalahyttan
Öppning  av årets utställning i galleriet ”Sparkling Inferno”. Här träffas årets utställare: Roger Johansson, Lennart Nissmark, Alex Rodriguez och Anders Solfors. Lördagen bjuder dessutom på tre hyttshower.

Orranäs Glasbruk
Kom och fira bygget. Följ med på en guidad rundvandring: hör den spännande berättelsen om Orrefors och om den nya hyttan som byggs. Det blir lansering av produkten ”Fröet”. Hammarsmedjan och Orrefors museum håller öppet.

Magma Art Glass
Dan Clausen och Lars Skulberg välkomnar dig Transjö och den glödande hyttan där de visar glasblåsning. Hyttan gästas också av internationella glasblåsare.  I butiken hittar du nytt konstglas för säsongen av Magma Art Glass samt glas av mesta mästarna Sven-Åke Carlsson och Jan-Erik Ritzman.

Pukebergs Glasbruk
Riksglasskolans elever tillsammans med lärarna bjuder på uppvisning i hyttan under lördagen. Bruksshopen är öppen och erbjuder 20% på hela sortimentet denna helg.

The Glass Factory
Fullmatat program på The Glass Factory. Det invigs inte mindre är tre olika utställningar, det blir glasblåsning, presentation och utdelning av Bengt Heintze stipendiet, Kids Design Club m.m.

Skrufs Glasbruk
I Skruf är butiken öppen och visar utställningen ”Black” som blandar gamla och nya favoriter i färgerna svart och klarglas. Erbjudande hela helgen med 20% på sortimentet i butiken.

Persson & Persson
Den lilla personliga glashyttan i Ösjöbol bjuder in till Glaskonsthelgen. Här pågår aktivitet i hyttan hela dagen och i butikens kafé kan du njuta av hembakade bullar och nybryggt kaffe. I galleriet visas nytt konstglas av Morgan Persson. På söndagen blir det dessutom stor glasloppis med glassamlare i bygden.

Carlos R Pebaqué
Carlos firar 40 år som verksam i Glasriket och finns på plats under helgen för att berätta mer om jubileet. I galleriet finns många spännande nyheter som Carlos berättar mera om.