Berättarvandring Antamålarör - Glasriket

Antamåla rör, gränsbygd och botarna vid Hallasjön – längre tur

Vi tar här av från turen runt Luvön, den vackra byn Eremitemålas utkanter och Antamålarör och går mot Hallasjön och skogarna mot byn Slott.

Under promenaden berättar jag historier och sägner jag hittat i folklivsarkiven och hört berättats om jättar, stugfolk. Om tomtar, drakar och troll. Vi vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, så lite historia kring gränsbygden är på sin plats. Vi pratar om hur det var att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på folkets vardag.

Men även om skrock och folktro förr. Om lindormar, tomtar och vättar som man trodde sig dela verkligheten med på den tiden.

Vi bryter av från rundan och går mot Hallasjön och Hallasjö ögon. Om sägner och historier om ”de kloka” och ”botarna”. Om trollgubbar och kloka gummor.

Här levde några personer som kallades ”botare” en gång i tiden. Vi talar om hur man kurerade och tänkte kring vård och bot längre tillbaks i tiden.

Datum: turen genomförs
9 augusti kl 14:00 samt
26 augusti kl 13:00

Turen tar ca 3 – 3,5 tim.

Km: ca 7 km på skogs och grusvägar och går i makligt tempo

Pris 250 kr per person inkl. moms.

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.